Утрото на 26 јули 1963 година требаше да биде како и секое друго утро за скопјани. Но, природата реши тој ден во 5.17 да ја истури сета своја сила врз Скопје и засекогаш да го промени животот и изгледот на Скопје и скопјани.
Во знак на сеќавање на загинатите во разорниот земјотрес, Десница ги повикува сите граѓани како и досега, така и во иднина да продолжат со својата солидарност и да учествуваат во сите хуманитарни акции, вклучително и на традиционалната крводарителна акција во организација на Црвениот Крст, која се одржува во ,,Даре Џамбаз,, од 09 до 17 часот.