Дали реално има можност за поголемо покачување на пензиите разговаравме со поранешната директорка на Пензискиот фонд Билјана Јовановска.

  

Горди на македонската Армија!

И после 120 години од Илинденското востание Македонија се уште е во борба за своето постоење. Аманетот од илинденците да го сочуваме ова парче земја од Бога благословено, трае и денес. Да не дозволиме македонскиот оган да згасне, туку напротив да дадеме се од себе македонското сонце силно да ги грее и идните наши генерации. Честит и вековит нека е Илинден! Да си вечна и благословена Македонијо!

Утрото на 26 јули 1963 година требаше да биде како и секое друго утро за скопјани. Но, природата реши тој ден во 5.17 да ја истури сета своја сила врз Скопје и засекогаш да го промени животот и изгледот на Скопје и скопјани.
Во знак на сеќавање на загинатите во разорниот земјотрес, Десница ги повикува сите граѓани како и досега, така и во иднина да продолжат со својата солидарност и да учествуваат во сите хуманитарни акции, вклучително и на традиционалната крводарителна акција во организација на Црвениот Крст, која се одржува во ,,Даре Џамбаз,, од 09 до 17 часот.

logo tЕдно е остварување право на пензија и висина за истата, а другото е усогласување на пензиите со трошоците за живот! Да и биде појасно, од уплатените придонеси пензионерите добиваат основица за пресметка на износот на пензија и тоа за едни е 200 евра, за други и до 1000 евра. Купчето за усогласување дали ќе го поделите подеднакво на сите, или на тие што имаат многу ќе им дадете уште повеќе, а на тие што скоро и да немаат ќе им дадете трошки, е исклучиво само разум, чувства и воља на министерот за труд, Владата и пратениците! Се разбира со законски измени. Има време со европско знаменце ќе ги доставите. Ако не е уставно линеарното усогласување на пензиите (подеднакво за сите, бидејќи и трошоците, цените се зголемени исто за сите, не се пониски цените за пензионерите со минимални пензии) дали тоа значи дека и износот на К 15 не е уставен бидејќи е за сите ист износ, а не според висина на платата?! Не е уставен законот за материјслно обезбедување каде сите стечајци добија ист износ на паричен надомест, а сите плаќале различен придонес за вработување? А, да 78 % покачувањето на платата на Тренчевска важно е уставно!