Десница бара Владата да ја објави трасата на коридорите 8 и 10, односно катастарските парцели кои треба да бидат платени од парите на народот, па да се види колку вредат имотите по кои ќе се градат коридорите?
Не е јасно е како е дојдено до вредноста за изградба на коридорите 8 и 10, а за истото од Владата рекоа дека се уште нема проекти, односно многу работи не биле дефинирани?
Десница смета дека Владата треба јавно да го објави договорот бидејќи со тоа не се загрозува безбедноста на државата, туку напротив со негово криење се загрозуваат јавните финансии, односно парите на граѓаните и интересите на државата. Доколку не го објави јавно, увид во потпишаниот договор треба да имаат сите пратеници кои ќе ги гласаат неуставните и дискриминаторски измени на законите - а не само тие со безбедносен сертификат. Во спротивно пратениците значи гласаат по наредба, а не по свое убедување и во интерес на граѓаните. Увид треба да има и Синдикатот, кој ги штити работничките права и со кој е постигнат договор работната недела да трае 40 часа, а недела да биде ден за одмор. Прекувременото работно време без неделен и годишен одмор е противуставно , бидејќи од овие права работникот не може да се откаже.
Владата јасно да каже дали и колку пари ќе плаќа за секој ден доцнење со изградбата на Коридорите 8 и 10 поради работи за кои Владата се согласила во договорот од ,,нејасни причини" а ни колку државата ќе ја чини и недонесувањето на нелогичните и неуставни законските измени без кои конзорциумот Бехтел и Енка не смеат да почнат да градат!?
Од друга страна, кои се обврските на изведувачот на работите доколку го помине рокот за изградба, доколку не постапува по поставените стандарди и не обезбеди квалитетна изградба, доколку не се придржува до законските права на работниците и сл.? Постојат ли пенали и за изведувачот, или само за државата, односно граѓаните?
Десница е против уставни измени кои се во интерес само на злонамерници и страни кои не ја сакаат Македонија и нејзиниот напредок, па можеби и опстанок!
Во случајов со принудно формирање на т.н ,,експертска комисија,, со партиски платеници и полтрони, а без експерти по уставно право, е само покажување сила и ароганција од страна на власта, спротивно на желбите и ставот на македонските граѓани кои секојдневно даваат до знаење дека се против овие уставни измени. Oваа комисија нема мандат и не смее да отпочне да работи, а особено не на штета на Македонија и македонските граѓани.
Десница смета дека единствено решение за напредокот на Македонија се брзи предвремени парламентарни избори, по изменет изборен модел. Па така партиите кои ќе добијат доверба од мнозинството граѓани, а под услов во своите изборни програми да имале ставено промена на Устав со опбразложение во кои случаеви и за чии интереси би биле тие измени, би имале мандат од граѓаните во Собранието да отпочнат законска постапка. Се друго претставува упад во независноста и сувереноста на Македонија и непријателски чин, овој пат со пенкало.
Промената на Уставот нема да ја внесе Македонија во ЕУ, туку ќе отвори нови проблеми и прашања кои ќе го загрозат македонскиот идентитет и суверенитет (што се покажа и во минатото, а и денес). ЕУ (во името на една нејзина членка) побара промена на името како единствен услов за влез во ЕУ, но денес сме сведоци на нови барања за туѓи интереси, повторно во името на ЕУ и во наводна ,,корист,, на Македонија и Македонците. Ова е само доказ дека нема крај на барањата и условите кои само се штетни за нас Македонците, ниту пак гаранција дека нема да има нови, се до исчезнување на се што содржи збор ,,Македонија, Македонско и сл.".

Пред точно 80 години на 11 март 7.144 македонски Евреи од тогашната бугарска војска сојузник на фашистичкиот окупатор, биле депортирани во логорот на смртта Треблинка во Полска и ниту еден од нив за жал не преживеал. Со длабока почит кон македонските Евреи жртви на овој суров и нечовечен чин, Претседателката на Десница, Билјана Јовановска со делегација, положија свежо цвеќе и камчиња на споменикот изграден во поранешен скопски Монопол, подоцна Тутунски комбинат. Ова било местото на злосторот од каде 7.144 македонските Евреи, деца, жени, мажи од Скопје, Битола и Штип биле качени во вагони и испратени во сурова смрт. Извршениот геноцид на околу 6 милиони Евреи за време на втората светска војна треба да остане врежан во колективната меморија како нешто што не смее никогаш и никаде да се повтори, ниту да се заборави. Но дали човештвото извлече поука од ова, дали светот стана подобро место за живеење, или истото се повторува само на поинаков начин, во поинакви форми ?!

     

"Господе еве ти вино и ракија, а ти дај ни убаво и квалитетно грозје да јадеме и богат род вино и ракија да правиме. Бериќетна да ни е годината, да тежи од род!"
Десница го одбележа денешниот празник со посета на манастирот Свети Трифун во скопско Говрлево и закројување лози во Горно Соње.
За многу години Свети Трифун!
Наместо да се бори со идеи, проекти, планови и предлози за економски развој, подобар социјален статус и благосостојба, среќа и светла иднина на граѓаните во Тетово и воопшто во цела Македонија, Касами продолжува да разочарува со своите незрели и националистички ставови, постапки и изјави кои му станаа рутина. Очигледно ќе продолжи намерно или ненамерно со безидејни и безобразни изјави, со цел повредување на чувствата на Македонците и граѓаните на останатите националности и народности во Македонија, бидејќи институциите не реагираа кога во Тетово се симна Македонското државно знаме од јарболот и се замени со знаме на друга држава. Ваквото однесување станува алармантно и опасно дури и за политичар кој само сака да води политичка кампања со подгревање националистички чувствува! Институциите мора да реагираат во интерес на граѓаните и Македонија!